Quines passes seguir en la construcció de casa teva?

La construcció de casa teva és una decisió emocionant, però també implica la presa de decisions que et poden semblar molt complicades i confuses, sobretot si no tens molta experiència en construcció. Per això, pot sorgir la por de fer malament algun procés o inclòs saltar-te alguns passos.

Quin és l’ordre correcte en el procés de construcció? Què va primer, l’elecció del terreny o l’elecció de l’arquitecte? Aquí veurem quines són les passes a seguir en la construcció d’una casa des de zero, perquè ho tinguis clar i no tinguis cap dubte. Continua llegint!

1. Busca un arquitecte

Una vegada et decideixis per la construcció de la teva casa, hauràs de buscar assistència professional a través d’un bon arquitecte. Amb ell podràs comentar les necessitats i particularitats del teu projecte, quin és el tipus de casa que vols construir, de quin estil, amb quant pressupost disposes, etc.

Amb tota aquesta informació, l’arquitecte haurà de tenir la capacitat de començar a dissenyar un habitatge funcional, còmode i adaptat tant al nombre d’ocupants com al pressupost disponible.

2. Troba una parcel·la

La cerca d’una parcel·la és una de les passes més complexes i decisives del procés.

Si ja tens un terreny en propietat, tindràs part del procés avançat, però, si no el tens, pots sol·licitar l’orientació de l’arquitecte amb el qual estiguis treballant. Gràcies a la seva experiència i coneixement sobre les teves necessitats i objectius, sabrà escollir el terreny que millor s’adapti a tu.

3. Estudi previ del terreny

Una vegada escollida la parcel·la, necessitaràs conèixer quins són els seus desnivells, els relleus, les mesures totals i altres elements addicionals. Per això, necessitaràs un estudi topogràfic amb l’ajuda d’un topògraf.

L’estudi geotècnic, s’utilitza per estructurar l’habitatge abans de construir-lo, i requerirà de perforacions per a comprovar la composició i resistència de la parcel·la adquirida.

Una vegada finalitzats aquests passos, l’arquitecte lliurarà l’avantprojecte per a constatar la projecció de la casa fins a arribar al disseny ideal. Aquests 3 estudis es presenten en forma de plànols i dibuixos.

4. Projecte bàsic i projecte executiu

Aquí comptarem de nou amb els serveis de l’arquitecte, qui durà a terme tant el projecte bàsic com el projecte executiu. I què són aquests documents?

El projecte bàsic conté els plànols i descripció de les obres. En el projecte executiu es descriu la grandària de l’obra, els acabats i mesuraments, els materials a emprar, etc. Conté plànols estructurals, de planta i instal·lacions.

Ambdós documents ens ajudaran a sol·licitar la llicència d’obra major a l’Ajuntament de la localitat on es vagi a construir la casa. Una vegada tinguem la llicència, podrem començar l’obra.

5. Direcció d’obra i selecció de constructor

El següent pas serà seleccionar a un aparellador per a la direcció de l’obra, el qual s’encarregarà de dirigir la construcció de l’habitatge i que tot marxi correctament en quant a la seguretat i qualitat d’aquesta.

Després d’això, arribarà un dels passos més importants, i serà el de trobar a l’equip de constructors o empresa constructora que durà a terme el projecte. És molt important comptar amb referències i conèixer la seva experiència, per això, podràs recolzarte també en el criteri de l’arquitecte.

6. Gestionar els serveis bàsics

Per evitar que l’obra pateixi enderreriments, és important sol·licitar el servei de llum i agua amb la màxima antel·lació possible. A més a més, haurem de comptar amb un recinte lliure d’humitat dins el recinte per emmagatzemar els materials de construcció.

7. Iniciar l’obra

I aquí, comença l’obra de la teva futura casa. Per això, l’equip de construcció estarà al corrent de les seves funcions i, l’arquitecte i l’aparellador, visitaran regularment l’obra per verificar que tot es dur a terme segons el concretar i en el temps estipulat.

8. Culminació de l’obra i declaració de nova construcció

I per fi arriba el moment esperat, l’entrega de l’habitatge per part de l’empresa constructora, l’aparellador i l’arquitecte. Serà aquí quan es revisaran les condicions físiques, legals i de seguretat de la propietat i, una vegada tot correcte de la teva part, se signarà el document final d’obra i es comptabilitzaran les garanties de l’habitatge.

Ja per acabar, es gestionarà la següent documentació: la llicència de primera ocupació, la cèdula d’habitabilitat, l’alta cadastral, el certificat energètic i l’alta definitiva dels serveis bàsics d’aigua, llum i gas.

Esperem que t’hagi servit d’ajuda. Si tens més dubtes o vols que t’assessorem amb el teu projecte, posa’t en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’atendre’t!

Explica’ns el teu projecte

Deixa’ns les teves dades, explica’ns quin és el teu projecte i un dels nostres assessors especialitzats es posarà en contacte amb tu.

Protecció de dades personals

Utilitzarem les seves dades per a respondre consultes, enviar comunicacions comercials i realitzar anàlisi estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els seus drets, consulti la política de privacitat.